4 Ağustos 2008 Pazartesi

En İyi Espresso Nasıl Hazırlanır ?

Kahve İyi Öğütülmelidir

Kahve ideal derecede öğütülürse, espresso fincana yavaş yavaş boşalacaktır. Kahve kalın çekilmişse, espresso makineden fışkırarak çıkacağından sulu ve pütürlü olur. İnce çekilmişse, çok acı damlalar halinde süzülür.

Düşük basınçlı makinelerde, ince çekilmiş ama içinde bir miktar çekirdek bırakılmış kahve kullanmak iyi sonuç verir. Basit bir kahve öğütücüsü de ideal çekimi sağlayacaktır.

Yüksek basınçlı makinelerde toz kıvamında kahve kullanmak gerekir. Bunun en kolay yolu Blade Grinder (bıçaklı öğütücü) kullanmaktır.

Öğütmedeki küçük ayrıntılar, yarattığınız her fincan espressoda büyük farklar yaratır. Örneğin ince çekilmiş kahve kolay bayatlar. Kahve çekirdeklerini, evinizde kahve yapmadan hmen önce öğütmenizi öneririz. Yalnızca birkaç gün yetecek kadar kahve satın alın.


Doğru Dozu Bulmak

Doğru doz, kahvenin suyla temas edince şişmesine izin verecek kadar küçük bir boşluk bırakmak koşuluyla, filtre haznesinin nerdeyse tamamen dolu olmasıdır. Az kahve koyarsanz espressonuz yavaş ve eşit biçimde süzülmez. Sonunda da makineden fışkırarak çıkar.

Sıkıştırma

Sıkıştırma, öğütülmüş kahve filtreye konması sırasında kullanılan basınç anlamına gelir. Kahve sıkıştırılarak konulursa su daha yavaş ilerler ve kahvenin lezzetinin tam olarak çıkmasını sağlar.

Kahveyi iyice sıkıştırmanıza karşın su, filtrenin içinden çok hızlı akıyorsa, daha ince öğütülmüş kahve kullanarak suyun akış hızını yavaşlatmamız gerekir. Tam tersine makinemizdeki su gereğinden fazla yavaş ilerliyorsa (çok az sıkıştırmamıza ya da hiç sıkıştırmamıza rağmen), daha kalın öütülmüş kahve kullanmayı deneyin.


Fincana Dolum Hızı

Normal koşullarda bir ölçü espresso yaparken yaklaşık 20 saniyede makineden 30 mililitrelik sıvı çıkmalıdır. İki kat daha espresso kullanılmas gereken iki ölçü kahvede ise aynı miktar, aynı sürede tam iki katı, yani 60 mililitredir.

En iyi akış hızını ve en mükemmel lezzeti yakalamak için, kahvenin öğütülme derecesin, dozunu ve sıkıştırma basıncını dengeli olacak şekilde ayarlamanız gerekmektedir.

Aslında Az Su Yeterlidir
Espresso hazırlarken en sık düşülebilecek hata, gereğinden fazla su kullanmaktır. Tek bir ölçü ekpresso için makineye 60 ya da 90 mililitre su koyarsanız, kahveniz sulu ve acı olur. Sonuçta da ortaya gerçek bir espresso değil, sert filtre kahveti andıran bir içecek çıkar.

Hiç yorum yok: